• Pääsivu
  • Hankeen jäsenet
  • Blogi
  • Sarjakuvat
  • Participation
  • Tarrat
  • Yhteystiedot
  • English

Blogin kautta tulee kaikki uusi sisältö sivustolle.

Merkinnät näkyvät aikajärjestyksessä.

Asiasanoilla voi hakea tiettyyn aiheeseen liittyviä tai tietyn henkilön tekemiä merkintöjä.

Myös uusien sarjakuvien lisäämisestä ilmoitetaan blogin kautta.

Kulttuurisia kohtaamisia

Vuonna 2010 ilmestynyt Kulttuurisia kohtaamisia on tutkija Raisa Simolan ja historioitsija Jouko Jokisalon teksteistä koottu kirja, jossa on mukana myös sarjakuvia seitsemältä tekijältä. Kirjoittajien mukaan kokoelma on “kolmikerroksinen täytekakku”, jossa kerroksina ovat sarjakuvat, historiantutkimus ja kirjallisuudentutkimus. Jo esipuheessa määritellään myös antirasismi kirjan keskeiseksi tavoitteeksi. 

Kakku on onnistunut ja pysyy koossa vielä kymmenen vuotta julkaisuajankohdan jälkeenkin. Teksteissä on paljon edelleen tuoreilta tuntuvia, ajatuksia herättäviä oivalluksia. Tosin ajatus siitä, että sarjakuvat houkuttaisivat nuoria lukemaan myös kirjan artikkelit, on kirkasotsaisuudessaan hellyttävä. Suurin osa lukioikäisistä tarvitsisi jo yhdenkin artikkelin omaksumiseen tukea. Toisaalta tällaisesta kirjasta voi hyvin lukea vain osia ja palata sen pariin vaikka vuosien jälkeen. Toki korkeakouluopiskelijat ovat usein vielä nuoria, ja heidänlaisilleen kirja on mahdollista luettavaa itsenäisestikin.

Jokisalon teksteissä mm. eritellään suomalaisen rasismin erityispiirteitä ja kiinnitetään huomio suomalaisten kohtaamaan rasismiin ja surkuhupaisaan epäeurooppalaisuuden leimaan, joka toisinaan edelleen tuntuu vaivaavan kansallista alitajuntaa. Simolan artikkeleissa eritellään muun muassa kansallisaarre Sinuhe egyptiläisen ja sarjakuvaklassikko Tintin rasismia. Tekstit valottavat niitä helposti huomaamattomiksi jääviä rasistisia kudelmia, joille Suomessa koulua käyvä edelleen kasvaessaan altistuu.  

Sarjakuvissa kymmenen vuoden takainen ajankohta näkyy tekstejä selkeämmin. Kertomisen tavat ovat muuttuneet, kun moninaisuus on arkipäiväistynyt ja tieto lisääntynyt. Kirjan sarjakuvia lukiessaan voi pohtia sitäkin, millä tavoin maailma on niiden ilmestymisen jälkeen muuttunut. Yhtä kaikki ne käsittelevät ansiokkaasti kulttuurienvälisyyttä tai (anti-)rasismia. Yksi tekijöistä, Johanna Rojola on hankkeemme jäsen. Hän kertoo myöhemmin ilmestyvässä tekstissään oman kokemuksensa kirjan piirtäjänä.

Meillä on nyt ilo ja kunnia julkaista kirjan sarjakuvat tällä hankesivustolla:

Sanna Hukkanen, Lissu Lehtimaja, Ville Pirinen, Aapo Rapi, Johanna RojolaAnna Sailamaa ja Tiitu Takalo

℅ Ralf Kauranen, Kotimainen kirjallisus, 20014 Turun yliopisto
℅ Ralf Kauranen Department of Finnish Literature, FI-20014 University of Turku, Finland
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.