• Pääsivu
  • Hankeen jäsenet
  • Blogi
  • Sarjakuvat
  • Participation
  • Tarrat
  • Yhteystiedot
  • English

Blogin kautta tulee kaikki uusi sisältö sivustolle.

Merkinnät näkyvät aikajärjestyksessä.

Asiasanoilla voi hakea tiettyyn aiheeseen liittyviä tai tietyn henkilön tekemiä merkintöjä.

Myös uusien sarjakuvien lisäämisestä ilmoitetaan blogin kautta.

Tule opiskelemaan uusi kampanjametodi: Ruohonjuurisarjakuva!
Viikonlopun mittaisessa työpajassa 7.-8.3. opit tekemään ruohonjuurisarjakuvia ja saat valmiudet vetää työpajoja myös itse.

Ruohonjuurisarjakuva sopii vaikkapa viestintäkeinoksi suoraan, paikalliseen kansalaisjärjestöviestintään tai muuhun sarjakuvan soveltavaan käyttöön. Sen etuja ovat mm. helppo lähestyttävyys, riippumattomuus monimutkaisesta teknologiasta sekä edullisuus.

Koulutus ruohonjuurisarjakuvaan ja työpajojen vetämiseen
Aika: la 7.3. - su 8.3. 2020 klo 10-16
Paikka: Fingo, Elimäenkatu 25–27 (5. krs)
Hinta: maksuton Kouluttajat: sarjakuvataiteilija, aktivisti Sanna Hukkanen ja sarjakuvaneuvos Johanna Rojola

Koulutuksen järjestää Maailman sarjakuvat ry. ja se on osa Koneen säätiön rahoittamaa Sarjakuva ja siirtolaisuus -hanketta.

Kenelle?

Koulutus on suunnattu järjestöaktiiveille ja -työntekijöille sekä opettajille ja ammattimaisille kouluttajille. Toivomme hakijoiksi eri-ikäisiä, eri sukupuolien edustajia sekä kieli-, kulttuuri- ja muihin vähemmistöihin kuuluvia henkilöitä.

Ilmoittautuminen oheisella lomakkeella 28.2. 2020 mennessä Täältä.

Koulutuksen kohderyhmä:

Koulutus on suunnattu järjestöaktiiveille ja -työntekijöille sekä opettajille ja ammattimaisille kouluttajille. Toivomme hakijoiksi eri-ikäisiä, eri sukupuolien edustajia sekä kieli-, kulttuuri- ja muihin vähemmistöihin kuuluvia henkilöitä.

Koulutuksen tavoitteet:

Osallistujat oppivat tekemään ruohonjuurisarjakuvia ja saavat valmiudet ohjata sarjakuvatyöpajoja itse. Osallistujat pohtivat ruohonjuurisarjakuvamenetelmän soveltamista omassa työssään. Osallistujilla on mahdollisuus järjestää työpaja omille sidosryhmilleen, kuten oman järjestönsä aktiiveille tai muulle kohderyhmälle. Jatkotyöpajat järjestetään Maailman sarjakuvat ry:n kouluttajien tuutoroimana.

Koulutuksen kulku ja sisältö:

Viikonlopun aikana ohjaajat johdattavat sarjakuvan perusteisiin työvaihe kerrallaan ruohonjuurisarjakuvan oppimateriaalien pohjalta. Lisäksi perehdytään sarjakuvatyöpajan ohjaamiseen ja valmiiden sarjakuvien käyttömahdollisuuksiin, julkaisuun ja levitykseen. Osallistujat saavat kokemusta ja oppimateriaalia jatkotyöpajojen järjestämiseen.

Miksi: Mitä on ruohonjuurisarjakuva?

Ruohonjuurisarjakuvan metodin kehittänyt Maailman sarjakuvat ry. on järjestänyt työpajoja Suomessa ja ulkomailla jo vuodesta 1997. Maailman sarjakuvien kotisivuilla on laaja, monikielinen ja ilmainen tehtäväpankki sekä runsaasti esimerkkejä sarjakuvan soveltavasta käytöstä.

Maailman sarjakuvat ry:n kehittämää ruohonjuurisarjakuvametodia on käytetty laajalti opetuksessa, järjestöjen kampanjoissa ja kehitysyhteistyössä. Suomessa ruohonjuurisarjakuvia ovat piirtäneet muun muassa maahanmuuttajat, uhanalaisten kielten puhujat ja seksuaalivähemmistöjen edustajat. Metodia on käytetty myös ympäristö- ja kehityskysymysten käsittelyn välineenä kouluissa. Ruohonjuurisarjakuva on nopea oppia, halpa toteuttaa ja helppo julkaista. Se mahdollistaa informaation levittämisen tiiviissä, ymmärrettävässä ja kiinnostavassa muodossa. Se antaa myös pohjan kehittää omaa taiteellista ilmaisua niille joita sarjakuva kiinnostaa taidemuotona.

Koulutuksen kustannukset:

Koulutus on maksuton ja siihen sisältyy kahvi/tee-tarjoilu tauoilla. Omakustanteinen lounas: voit nauttia lounasta lähiseudun ravintoloissa tai ottaa eväät. Eväiden lämmittämiseen voi käyttää Fingon keittiötä, jossa mm. vedenkeitin ja mikroaaltouuni.

Matka- ja majoituskorvaukset:

Helsingin ulkopuolelta tulevilla on mahdollisuus hakea tukea matka- ja majoituskuluihin. Matkakulut korvataan tositteita vastaan halvimman mahdollisen välineen mukaan ja majoitus 80 € /yö saakka.

Osallistujien määrä:

Koulutuksen otetaan enintään 16 henkeä.

Ilmoittaudu koulutukseen

Ilmoittautuminen oheisella lomakkeella 28.2. 2020 mennessä Täältä.

Koulutuksen järjestäjät

Kouluttajat:

Kouluttajina toimivat sarjakuvataiteilija, aktivisti Sanna Hukkanen ja sarjakuvaneuvos Johanna Rojola.

Sarjakuva ja siirtolaisuus – Kuuluminen, kerronta, aktivismi on Koneen säätiön rahoittama hanke, joka toteutetaan vuosina 2018-2020. Hankkeessa tutkijat ja sarjakuvantekijät selvittävät yhteistyössä, miten siirtolaisuutta käsitellään sarjakuvassa. Seitsenhenkiseen hankeryhmään kuuluvat Warda Ahmed, Ralf Kauranen, Olli Löytty, Aura Nikkilä, Hannele Richert, Johanna Rojola ja Anna Vuorinne.

www.migrationcomics.fi
Facebook sivut
Instagram sivut
Twitter sivutMaailman sarjakuvat ry on sarjakuvataiteilijoiden ja kehitysyhteistyöaktivistien vuonna 1997 perustama järjestö, jonka päämääränä on edistää sarjakuvan käyttöä järjestöjen ja yhteisöjen viestinnässä etenkin ruohonjuuritasolla. Tarkoituksena on tuoda esille vähemmistöjen ja muuten heikossa asemassa olevien ryhmien ääniä. Osana kansainvälistä toimintaansa Maailman sarjakuvat ry on kehittänyt ruohonjuurisarjakuvamenetelmän ja tuottanut sarjakuva-aiheisia opetusmateriaaleja kolmellatoista eri kielellä.
www.worldcomics.fi
https://illustratingmecomics.com/
http://finnougriccomics.com/en
Facebook sivut

℅ Ralf Kauranen, Kotimainen kirjallisus, 20014 Turun yliopisto
℅ Ralf Kauranen Department of Finnish Literature, FI-20014 University of Turku, Finland
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.